Closer To The Moon al lui Nae Caranfil

March 18, 2014 at 2:10 pm

closer to the moon vera farmigaZilele trecute am avut de ales intre a viziona Closer To The Moon al lui Nae Caranfil si The Monuments Men si desi nu sunt o admiratoare a filmului romanesc, am ales Closer To The Moon pentru ca imi place Caranfil. Si bine am facut!

Desi trist pentru industria cinematografica romaneasca, pentru sufletul meu m-am bucurat ca sala a fost goala.

 

Da, era 10 noaptea, dar e ora la care merg de obicei la film si nu asta e motivul, caci la cele cu pac pac e plin de baietei cu patratele facute la sala sau dimpotriva straturi de Shaorma, care comenteaza ca la ei acasa, cand se uita cu parintii la filme cu Van Damme pe ProTV.

Revenind la film, mie mi-a placut. Pentru ca desi pleaca de la fapte reale (1959 – jaful asupra unei furgonete a Bancii Nationale), Nae Caranfil se incapataneaza (si bine face!) sa faca un film si nu un documentar: se distanteaza de adevarul istoric (de parca il stie cineva p-ala curat) si creeaza o poveste cu personaje faine, un ….un….cum se cheama…cum se cheama….ah… da, film.

Mai mult de atat, ce crezi? Filmul chiar incepe in primele 10 minute, nu stai o ora ca boul asteptand sa se declanseaze actiunea. O fi fost sau n-o fi fost taiat de producatori ca sa fie comercial, don’t really care, cert e ca actiunea e sincronizata si nu dezlanata cum ne-au obisnuit ale noastre pelicule romanesti.

Am auzit ca unora nu le-a convenit ca e in engleza, ca a muscat Caranfil din autenticitatea peisajului romanesc, ca unde ai vazut batran de 60 de ani in Romania din ’59 care sa voroveasca el engleza? Mie mi-a intrat foarte bine si in engleza ca eu si-asa mai trantesc o expresie/paragraf in engleza si nu ma deranjeaza mixul de limbi: vorba americanului, daca inteleg ce zici, pentru mine e ok. Dincolo de asta, daca a fi in engleza inseamna sa prinda mai bine in alte tari, sa fi atras mai multi bani pentru productie sau promovare sau sa scoata mai multi bani din filmul asta, good for him!

Ce mi-a mai placut? Se intelege domle ce spun oamenii aia acolo, captarea sunetului fiind o nebuloasa in filmele romanesti pana de curand, imaginea e calda, iar prestatia actorilor conform standardelor.

Despre ce e? Pentru mine e un film despre libertate, despre rezistenta in fata banalitatii si mediocritatii si despre refuzul de a trai o viata mai mica decat cea la care ai visat si pentru care ai luptat.

“Bucuresti, 1959. Banca Nationala. Jaful perfect. Patru barbati si o femeie sunt arestati, judecati si condamnati. In timp ce asteapta executia sunt fortati sa joace intr-un film de propaganda avand ca subiect jaful bancii.Toti cei cinci protagonisti sunt eroi ai miscarii de rezistenta din cel de al doilea Razboi Mondial si membrii de baza ai societatii romane de la acea vreme. De ce au riscat totul? Aceasta este intrebarea ramasa fara raspuns din 1959 si pana astazi.” – Mandragora Movies

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page!