Festivalul de Film pentru Nevazatori

July 4, 2015 at 7:07 am

festivalul-de-film-nevazatoriSay what? Da, eu habar n-am avut pana anul asta ca nevazatorii pot urmari filme. Shame on me! Am aflat inainte sa plec in vacanta cand am nimerit din pura intamplare la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, in plin Festival de Film pentru Nevazatori. Si am intrat in sala si a fost magic, asa ca am zis sa scriu despre evenimentul asta chiar daca s-a terminat acum o luna. O sa mai fie.

Aparent se intampla de prin 2009, cand a fost prima proiectie de gen la cinema in cadrul TIFF. Si de atunci, o mana de oameni de la Fundatia Cartea Calatoare au organizat caravane cinematografice prin tara, iar anul asta au organizat primul Festival de Film pentru Nevazatori.

Cum se intampla? Pai filmul ruleaza absolut normal, dar nevazatorii primesc in plus un device cu o pereche de casti, in care se aude o descriere audio cu ceea ce se intampla in film intre replici. Descrierea nu se suprapune peste replici, ci doar expune informatii despre decor, costume, mimica, gesturi, astfel incat nevazatorul sa inteleaga ce se intampla in scena respectiva. 

O astfel de descriere audio nu e usor de facut, dar rezultatul mie mi s-a parut extraordinar, iar reactiile publicului nevazator mi-au aratat ca filmul curgea pentru ei la fel de usor de inteles ca si pentru mine.

Mai mult de atat, la final a fost si o sesiune de Q&A cu regizorul filmului, care era prezent in sala si a fost cea mai deschisa si interactiva astfel de sesiune pe care am vazut-o vreodata la vreun eveniment. Nu stiu daca nevazatorii sunt mai relaxati pentru ca inteleg viata mai bine prin prisma experientei lor, cert e ca pe mine m-au cucerit cu nonsalanta comentariilor, umorul extraordinar si intrebarile deschise pe care le-au adresat. Eu n-am simtit faptul ca ei nu vad ca fiind o deficienta, ci mi-am dat seama ca noi, restul, avem niste deficiente de comportament si intelegere, mai ales cand luam niste lucruri for granted.

Asa ca data viitoare cand se intampla, daca ai ocazia sa mergi la o astfel de proiectie, n-o rata. E o experienta care aduce oameni mai aproape de oameni si asa cum zic organizatorii Festivalul National de Film pentru Nevazatori e un Festival pentru toata lumea. Din ce vad pe pagina lor de Facebook, astazi caravana ajunge in Sibiu. Enjoy!

Daca ai ceva de comentat, foloseste cu incredere formularul de mai jos. Or do it on my Facebook page!