The Imitation Game al lui Morten Tyldum

January 31, 2015 at 10:05 am

the-imitation-gamePai sa nu plang si eu cu muci in batista? Dar pe la final, cand am realizat pe deplin maretia si in aceeasi masura nedreptatea. Pana atunci, am fost prinsa in firul evenimentelor din film si chiar daca stii ca povestea e reala si cum s-a terminat in mare, filmul reuseste sa te tina alert si sa te surprinda pe toata durata lui. E cu Benedict Cumberbatch si Keira Knightley, iar Cumberbatch joaca exceptional din punctul meu de vedere.

E despre al doilea razboi mondial, dar nu asa cum esti obisnuit, cu transee si bucati de cadavre zburand ca in Fury . E despre razboiul castigat din spatele transeelor, din Anglia frumoasa si verde (aia din afara Londrei), dintr-un laborator in care un matematician, pionier al informaticii – Alan Turing, interpretat genial de Benedict Cumberbatch – si colegii lui incearca sa descifreze Enigma, codul nazistilor prin care comunicau mesajele cu urmatoarele atacuri.

Stii cand nu poti sa rezolvi un puzzle sau un rebus, cand incerci sa gasesti o solutie si te haituieste si-n somn? Dar daca de solutia ta ar depinde vietile tuturor, viitorul omenirii? Asta reuseste The Imitation Game sa faca prin ochiul si mana regizorului Morten Tyldum : sa te chinuie impreuna cu Benedict Cumberbatch in fiecare secunda, sa te bucuri cu el ca un copil de fiecare data cand e mai aproape de reusita, sa tii cu el, sa ai incredere si sa-l iubesti asa nesuferit de arogant cum e.

Cand stii ca povestea e reala si ca isprava geniala a lui Alan Turing a scurtat razboiul cu aproximativ 2-4 ani, ca tu s-ar putea sa existi astazi doar pentru ca a existat el, te cam uiti cu alti ochi la film. Incearca cu recunostinta. Mai ales ca altii nu au facut-o. Britanicul Alan Turing a ajutat la castigarea celui de-al doilea razboi mondial, dar britanicii au pierdut tocmai esenta lui: minti inguste si injuste care au judecat si decis ca un om diferit este mai putin om si trebuie pedepsit. Care e diferenta dintre ei si Hitler in cazul asta? Incerc fara spoilere, dar in 2009 prim ministrul britanic a oferit  scuze public in numele intregului guvern, iar in 2013 regina Elizabeth II i-a oferit gratiere post-mortem. De parca ar fi avut nevoie sau i-ar fi de vreun ajutor acum. Bloody hell!

Anyway, mai bine te uiti la film si citesti apoi despre viata lui Alan Turing, ca sa nu fii influentat prea tare.

Regizor: Morten Tyldum

Scenarist: Graham Moore, dupa cartea scrisa de Andrew Hodges

Actori principali: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page!