The Zero Theorem al lui Terry Gilliam

February 5, 2015 at 8:43 pm

the-zero-theoremE cu Christoph Waltz. Care joaca demential dupa parerea mea. Orice rol i-ai da. La fel face si-n The Zero Theorem. Care, ce crezi? A fost filmat in Romania. Partial cu echipa romaneasca. Partial cu actori romani. E coproductie Romania, UK, Franta, USA.

Mi-a picat fata la final, cand am vazut creditele, ca pe cele de inceput le ratasem. Da’ am fost si tare mandra, de nationalista ce sunt. Mi se paruse mie la un moment dat ca tipa cu pizza era Abramburica, da’ am zis ca e tarziu si-am baut, asa ca am trecut mai departe. Stai, nu-l sterge de pe lista, ca fata apare doar 1 minut. Tot filmul e Christoph Waltz, nu simti amprenta romaneasca. Cel putin nu aia enervanta.

Nu e un film comercial in opinia mea, dar nici nu e asa greu de digerat. Depinde de gusturile in materie de science fiction. Anyway, mie mi s-a parut magic. Filmul se desfasoara intr-un cadru desprins din piesele de teatru, in care decorurile par colorate si decupate pentru a te tine in poveste, iar Christoph Waltz te ia cu el si te plimba din ochi in fiecare incursiune a sa catre expasperare, truda, speranta, asteptare sau fericire. El trebuie sa demonstreze ca Universul e inutil, ca totul se va colapsa intr-o gaura neagra. Ca Zero este egal cu 100% .

Haosul digitalizarii domneste pretutindeni, il face captiv pana se scindeaza intre el si el, ajungand sa se refere la propria-i persoana la persoana intaia plural, intr-o incercare inutila de a se apropia de restul omenirii in care nu-si gaseste locul. Sau poate e doar modelul infierat de corporatie in care “Hai sa facem” noi impreuna, auzi la tot pasul.

Despre ce e?

Pentru mine despre connections si despre roata aia de hamster pe care te invarti zilnic, fara a face nimic care sa schimbe asta, tot asteptand un semn care sa iti arate sensul propriei vieti. In tot acest timp, “The future has come and gone. Where were you?” , iar pe mine m-a intrigat si m-a fascinat de la inceput pana la sfarsit cum a reusit Terry Gilliam sa scoata atat de bine toate acestea in evidenta.

Oficial, despre Qohen (Christoph Waltz), un barbat introvertit, angajat al unei corporatii, care traieste intr-o biserica si care si-a petrecut majoritatea vietii asteptand un apel menit sa-i defineasca scopul in viata.

Regizor: Terry Gilliam

Scenarist: Pat Rushin

Actori principali: Christoph Waltz,  Lucas Hedges, Melanie Thierry

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page!