Whiplash al lui Damien Chazelle

February 13, 2015 at 4:10 pm

whiplashInseamna, zice dictionarul, cutremurare. Fior. Zvacnire. Lovitura de bici. Si inca una pe care n-o s-o uiti curand. J.K. Simmons este biciul si fuck, cum sfichiueste in tot filmul. Cu ochii, cu vorbele, cu tot corpul de la inceput pana la sfarsit. Ah, daca ar fi dupa mine, i-as da un Oscar. O fi Miles Teller protagonistul, dar, cu tot respectul, desi joaca foarte bine, mi s-a parut doar un supporting actor pentru J.K. Simmons.

E film din ala de nu-ti da buna ziua si nici te-ntreaba cum te cheama, ci se introduce direct in viata ta in primele 2 minute si te tine acolo pana la final, in ritmul dictat de tobe. Te mai lasa sa respiri pe alocuri, dar doar cat sa-ti revii un pic inainte sa vina iar Fletcher (J.K. Simmons) ca o combinatie diabolica intre dr House si Master Chief Billy Sunday si sa te-arunce din nou in vartejul creat genial de regizorul Damien Chazelle pe tempo alert.

Replicile acide si vulgare sunt maxim amuzante (pentru mine cel putin:), dialogurile spumoase, iar detaliile prin care regizorul alege sa creioneze personajele sau sa imprime dinamica, mi se par senzationale. Finalul…sublim, dar care-ti da un pumn in plex si dorinta sa te lupti cu tine pana iese.

Despre ce e? Pentru mine despre: You have it or you don’t have it. Dar chiar daca “you have it” it’s not enough. Nu pana nu muncesti ca sa depasesti bariera aia invizibila din capul tau, dar a naibii de incapatanata. Nu pana nu te diseci si te expui eliberator cu toate umbrele si lipsurile care te fac intreg. Nu pana nu ai curaj sa ai increderea aia care nu mai are nevoie de nicio validare din exterior.

Oficial, despre un student la cea mai buna scoala de muzica din tara, ce viseaza la a excela ca tobosar si care are ca mentor un profesor mai mult decat exigent, care nu se da in laturi de la nimic pentru ca studentul sa-si poata atinge adevaratul potential.

Actori principali: J.K. Simmons, Miles Teller

Scenarist: Damien Chazelle

Regizor: Damien Chazelle

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page!