Bă, celulă!

February 9, 2016 at 9:51 pm

pCum ar fi daca am fi doar celule dintr-un om gigantic? Se zice ca dumnezeu (da, cu d mic) e peste tot. Se mai zice ca dumnezeu e in fiecare din noi. Si ca fiecare dintre noi suntem dumnezeu. Ca fiecare e unic in felul lui, dar ca suntem toti la fel. Ca fiecare avem rostul nostru, rolul nostru. Ca toti suntem speciali, dar ca functionam ca un tot unitar.

Si omul e format din celule. Deci si dumnezeu, universul, cum vreti sa-i spuneti, e format din celule? Si uneori creierul meu se scurtcircuiteaza si ma-ntreb: daca dumnezeu e la propriu un om? daca universul asta in care traim e de fapt un om gigantic, pamantul doar un organ din el, iar noi suntem biete celule din acest organ?

Si ma uit la mana mea, imi vad venele si-mi imaginez cum milioane de celule isi fac treaba lor acolo, ca sa functionez eu cu totul. Si-apoi mi-l imaginez pe omul gigant in interiorul caruia ma aflu impreuna cu voi si stiu ca nu ma vede, dar ca probabil trebuie ca am rolul meu care-l ajuta sa functioneze. Asta, desi in mai mult de jumatate din timp ma intreb care o fi rolul meu. Dar cu siguranta n-o sa pot iesi niciodata in exteriorul omului gigant, sa il disec si sa aflu rolul meu exact. Da’ stiu ca nu putem fi toti Fred Astaire, cum nici corpul n-are doar celule musculare. Da’ stiu ca fiecare are ritmul lui interior. Si mai stiu ca daca nu te-ncapatanezi sa te-alipesti cu forta unor celule care nu-ti sunt asemanatoare, o sa fie bine.

Si ma-ntorc in lumea mea si ma uit pe strada, la alte celule ca si mine. Unele nervoase in trafic, claxonand din te miri ce, agitate sa nu-si piarda locul de munca, sa isi creasca celulele mici pe care le-au facut, sa ajunga ce si-au propus sa ajunga, facand socoteli peste socoteli, plangand, parasind, urland, mintind, ucigand, flamanzind sau altele dimpotriva, poate senine, poate iubind, razand, alintand.

E amuzant daca te uiti asa la lume. N-are niciun sens si totusi are. Nu esti nici mai jos, nici mai sus, nici la fel, dar nici diferit, nici mai frumos, nici mai urat, nici mai prost, nici mai destept, nici mai bun, nici mai rau si daca te-apuci sa compari…ce sistem de referinta sa iei?

Si uneori celulele se inmultesc anormal si-i zicem cancer. Si-i dam cu radioterapie sau chimioterapie. Da’ asta nu-nseamna ca uneori si omul gigant in care ne aflam (de dragul teoriei) poate a fost si el la medicul lui si a observat si el o inmultire anormala sau poate e un fel Angelina Jolie care s-a speriat de antecedentele din familie si-a hotarat sa elimine o bucata din el? Poate a luat niste medicamente si-a avut o reactie adversa sau a baut peste masura si organismul a reactionat prin uciderea unor celule. Si daca te gandesti asa, mai poti sa judeci ca Hitler a fost rau sau ca teroristii sunt rai si americanii buni sau invers, mai poti tu sa judeci ? Stii tu care-i boala si care-i medicamentul? Si poate ca pamantul asta e un organ fara de care omul gigant poate sa traiasca si intr-o zi o sa se hotarasca sa-l elimine cu totul. Sau sa-si faca un transplant de “pamant”.

Ne zbatem ca sa ne zbatem si ne punem singuri piedici, ne oprim din drum sa nu ne facem de ras, sa nu gresim, sa nu fim judecati, sa nu dezamagim, ne oprim sa nu dam, sa nu ne dam, sa nu mai suferim, sa ne protejam, suntem aroganti desi asa de mici, ne uram fara sens, ne cautam, ne-ndoim, ne micsoram, cand tot ce avem de facut e sa …existam. cu recunostinta ca suntem. sa ne oprim o secunda si sa ne uitam cu drag la omul din fata noastra si sa-i zicem: Bă celulă!

You know the drill…daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page or below!