Ce vrei sa fii? Stii sau nu stii?

January 6, 2015 at 11:26 am

grow-upAt some point in your life e indicat sa te hotarasti ce vrei sa te faci cand o sa fii mare. Chiar daca ai 40 de ani. Pana atunci, esti cel mai probabil rezultatul unor ani in care viata te-a trait pe tine si nu tu pe ea.

Ideal ar fi sa afli mai devreme decat mai tarziu. Dar procupat sa supravietuiesti intr-o Romanie in care candidatii la presedintie se zbat in campaniile electorale ca doi scolari de clasa a IV-a, e evident mai dificil.

Desigur, nu ajuta nici faptul ca sistemul de invatamant te umple de o gramada de informatii inutile si le evita cu succes pe cele care te-ar putea ajuta intr-un fel sau altul sa-ti dai seama ce kkt vrei sa te faci cand o sa fii mare, sau macar sa te ajute sa filtrezi zecile de posibilitati.

Cel putin asa era pe vremea mea. Din putinul research pe care l-am facut, nici acum nu s-au schimbat prea mult lucrurile (daca e altfel, m-as bucura si va rog sa ma contraziceti fara rusine).  Singurul test despre care am aflat ca se foloseste la un liceu particular din Bucuresti este testul Howard Gardner de inteligente multiple, care ii ajuta pe profesori sa isi dea seama mai bine in ce fel sa prezinte informatia astfel incat sa le fie mai usor copiilor sa o inteleaga.

Din fericire, guess what? Internetul s-a inventat nu doar ca sa citesti TheBitch.ro, asa ca nowadays nu mai e nevoie sa stai cum stateam eu, ca prostul, cu o revista in fata, incercand sa-mi dau seama ce facultate vreau sa urmez.

Pornind de la ideea “Is your best good enough for you?”, ca sa nu stai sa te masori aiurea pe o scala care nu ti se potriveste si sa te faci PM intr-o multinationala cand de fapt vocatia ta e sa hranesti copiii din Africa, mi-am adus aminte de testul care m-a ajutat pe mine sa parasesc corporatia si sa ma dedau la scris.

I might not share food, but I do share information, asa ca iata:

Testul Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Testul este bazat pe teoria lui Jung si te ajuta sa intelegi cum percepi lumea si cum iei decizii. N-o sa bat campii cu detalii, caci Wikipedia o face deja foarte bine. Nu bate campii. Da detalii adica.

Ce pot sa adaug din experienta personala, e ca dupa ce am facut testul acum cativa ani, m-am intalnit eu cu mine. Citeam interpretarea si era ca si cum cineva mi-a deschis craniul, a scos putinul care e acolo si a pus pe masa in cuvinte. Ia de-aici, bitch! Si-am luat!

Il poti face in varianta free. Dureaza aproximativ 12 minute. Nu mai tin minte exact site-ul pe care l-am facut prima data, dar l-am refacut de curand de 3 ori pe http://www.16personalities.com/free-personality-test  si rezultatul a fost identic, iar interpretarea este suficient de detaliata incat sa intelegi cate ceva. Desigur, poti cauta si alte site-uri. Sau poti plati pentru varianta full. Your choice. Sau poti sa nu faci nimic. Daca vrei tu sa stai asa, stai asa!

Nu spun ca e infailibil. Nu spun ca gata, l-ai facut si zbang, tot universul tau se schimba. Dar se poate si asta. Pana la urma, e ca un horoscop. Dar pe mine m-a ajutat sa o iau pe drumul bun. Cu toate testele din lume, tot in tine zace adevarul. Cineva mai smart zicea (Google zice ca Aristotel):

“Where your talents and the needs of the world cross; there lies your vocation.”

Asa ca, ia de-aici and go find it!

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page!