Ce zic eu si ce intelegi tu

May 20, 2015 at 10:06 am

complicat-simpluZiceam zilele trecute ca o sa va mai povestesc cate ceva despre ce am invatat eu la workshop-ul la care am participat. E prea putin important despre ce a fost workshop-ul, caci pana la urma, de la orice workshop bun pleci cu o invatatura mai puternica decat detaliile tehnice. Sau asa imi place mie sa cred.

Si cel mai amuzant a fost ca ne-am tot jucat cumva cu acest “Ce zic eu si ce intelegi tu”. Miza era mare pentru fiecare in parte si serioasa din toate punctele de vedere, dar mainly, cam asta era: ai one shot sa faci un om sa inteleaga in cinci minute exact ceea ce ai tu in cap.

Ce s-a intamplat? Initial, toti participantii, dar absolut toti, inclusiv eu, ne-am pierdut in detalii. Incercam sa dam cat mai mult in timpul ala, ca sa ne facem intelesi. Si ce crezi? N-a functionat.

Ce s-a intamplat pana la final? Am invatat inca o data ca simplu e mai bine decat complicat.  

Evident, simplu nu inseamna simplist. Si complicat nu inseamna neaparat complex. Cum nici complex nu inseamna neaparat complicat. Dar sa simplifici e intotdeauna complicat:)). Si-atunci cum sa faci simplu din complicat? Simplu: Trecand de la complicat la complex. Si cum treci de la complicat la complex? Ufff, vezi ce complicat e?:))

Versiunea simpla ar fi asa:

Ai o situatie complicata in cap. Te duci si o analizezi in cele mai mici detalii, pana intelegi tu exact care e rolul fiecarui detaliu si cum interactioneaza intre ele. In momentul in care intelegi, brusc nu mai e complicat in capul tau, ci devine cel mult complex. Apoi, te dai un pas in spate si te uiti la the big picture. Si-abia atunci devine simplu si usor de transmis.

Ce-are a face asta cu blogul si cu ce vorbim noi aici de obicei? Ca se aplica, din punctul meu de vedere, de la sisteme informatice, realizarea de filme, retete de mancare pana la viata cu mandrul care ti-e alaturi. Ca daca tu nu analizezi in profunzime astfel incat sa intelegi detaliile si-apoi sa te poti da un pas in spate ca sa extragi esentialul, ai sa iti complici mereu viata inutil. Simplu, nu?

Daca ai ceva de comentat, foloseste cu incredere formularul de mai jos sau pagina de Facebook.