Doneaza sange! Pierzi 3 ore din viata daca o faci, dar altul isi poate pierde viata daca n-o faci

August 14, 2014 at 4:41 am
doneaza sange

credit imagine: http://www.quickmeme.com/

Se spune ca ajutorul dat fara sa fie cerut este doar pentru ego-ul tau. Dar nu este cazul cand vine vorba despre donarea de sange. Unii cer si bine fac, caci e firesc sa ceara ajutor pentru a-si salva viata: fie ca o fac pe Facebook sau intr-un cerc restrans de prieteni, in rugaciuni catre dumnezeul lor ori prin campanii mai mult sau mai putin bine puse la punct. Altii nu cer: pentru ca le e rusine, pentru ca nu stiu cum sau cred ca nu e nimeni sa-i auda ori pentru ca sunt pe un pat de spital si prea obositi sa lupte cu sistemul sau cu indiferenta. Dar nu e nevoie sa fie asa.

N-o sa spun ca nu te costa nimic: te costa. Timp. Care e pretios. Pierzi aproximativ 3 ore la centrul de donare. Ai putea sa-l petreci cu familia ta. Ai putea sa te relaxezi. Ai putea sa te duci la coafor sa iti faci sarmale-n cap si sa te bucuri de ele. Ai putea sa stai cu nasul intr-un excel ca sa predai raportul la timp. Ai putea sa salvezi 3 vieti. Ai putea sa faci ceva pentru tine. Sau ai putea sa faci ceva pentru altul. Pierzi 3 ore din viata ta. Dar altul isi poate pierde viata. E putin? Eu zic ca nu.

Te costa si nervi. Caci in cele 3 ore in care se desfasoara tot procesul, stai la coada, esti plimbat de la cabinet la cabinet, intr-un sistem dificil, dar care sper eu ca se va imbunatati. N-o sa bitch-uiesc sistemul, caci nu despre asta este vorba. Este vorba despre ce poti face in ciuda lui. Daca vrei. Vrei? In Bucuresti, pentru donare de sange eu stiu doua variante:

  • in grup, ca unde-s mai multi puterea creste e si mai comod si pierzi mai putin timp. Daca lucrezi intr-un colectiv mai mare si mai convingi inca aproximativ 20 de oameni sa doneze, puteti face o programare si se deplaseaza la voi unitatea mobila de donare de sange.
  • individual, la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, din strada Constantin Caracas (care se intersecteaza cu strada Dr Iacob Felix, asa ca o uneori o sa gasesti si astfel de referiri). Ca sa invingi sistemul, trebuie sa-l cunosti. Uite, ca sa stii la ce te inhami, iti dau si linkul cu adresa exacta a Centrului de Transfuzie si etapele din procesul de donare.

Vrei? Aparent nu e suficient sa fii frumos, destept si bun la suflet. Trebuie sa te si incadrezi.

Ca sa nu te duci degeaba pana acolo, uite si conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti ca sa poti dona sange.

Vrei? Regula salvatorului este sa se puna prima data pe el in siguranta ca sa poata oferi ajutor. 

Daca te duci pana acolo fara sa fi mancat si lesini ca fraierul, pierzi si 3 ore si nu ajuti pe nimeni. Pune mana si mananca inainte sa donezi. Si hidrateaza-te! Iar dupa ce ai donat, mai stai 10 minute intins. Daca faci aceste trei lucruri, nu o sa te simti nici macar un pic ametit. Cross my heart!

Ti-e frica de ace? Si mie. Dar tot donez. Ca frica te face prost. Mai bine o invingi! Evident, doar daca vrei!

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page! Or below!