Este iubirea suficienta?

April 23, 2015 at 5:22 am

cele-cinci-limbaje-ale-iubiriiMa-ntreaba intr-o zi pe mail o foarte buna prietena, atasandu-mi in acelasi timp o carte: Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman, pe care o gasesti pe Amazon (Kindle edition) la doar 7$:  The 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts . Fara sa stau prea mult pe ganduri ii raspund ca Eu nu cred ca iubirea e suficienta, dar hai sa vedem ce zice si cartea. Si cum tot s-a nimerit in aceeasi zi sa stau blocata 4 ore in masina, a picat tocmai bine s-o citesc chiorandu-ma pe telefon. Si bine am facut.

Si mai bine am facut ca nu l-am googled pe autor inainte, ca poate daca aflam ca pe langa a fi consilier matrimonial a fost si pastor, ma gandesc ca poate as fi citit mai cu reticenta. Cand am aflat insa a fost prea tarziu, teoria lui deja se pupa cu logica mea si mi s-a parut foarte interesanta. Teoria.

Pe foarte scurt, omul zice ca exista 5 limbaje ale iubirii si ca fiecare om are cate un limbaj principal prin care isi exprima si intelege iubirea. Si ca daca in primii doi ani de relatie limbajul s-ar putea sa fie eclipsat de indragosteala, dupa aia, daca nu invatati sa vorbiti aceeasi limba, cel mai probabil n-o sa va mai intelegeti. Un fel de… tu vorbesti chineza si el turca. Makes sense, right? Tu ii faci zile negre si nu ai chef sa ti-o tragi cu el ca nu duce gunoiul , el ar vrea sa ti-o traga si nu intelege de ce e important sa duca gunoiul inainte. Mainly, pentru ca in situatia data tu vorbesti limbajul “serviciilor”, iar el limbajul “atingerilor fizice”.

Cele 5 limbaje detectate din experienta lui de consilier matrimonial si in acelasi timp de sot aflat intr-o casnicie ce dureaza de 45 de ani sunt:

  • cuvintele de incurajare
  • timpul acordat
  • primirea de daruri
  • serviciile
  • atingerile fizice

Evident ca cele 5 limbaje se intercaleaza la un anumit nivel si se influenteaza unul pe celalalt, dar aparent unul este principal si daca partenerul nu-l vorbeste pe acela, esti total nefericit, chiar daca mai rupe niste cuvinte in celelalte limbaje. Ca sa poti determina care e principalul tau limbaj, o poti face in doua feluri: gandindu-te care te face fericita sau lipsa caruia te face nefericita maxim. Spre exemplu, daca tu crezi ca la tine limbajul consta in “atingeri fizice”, gandeste-te cum ar fi sa ti-o traga demential, dar cand vrei sa faci ceva, sa iti spuna ca esti esti o proasta incapabila. Bineinteles ca e un exemplu extrem, but you get the point…

Funny e ca dupa ce citesti cartea, exceptand faptul ca iti dai seama mai bine de la ce incep neintelegerile in relatia cu partenerul, o sa ii intelegi mai bine si pe parintii tai, fratii, copiii, prietenii. Si o sa fie distractiv sa incerci sa identifici limbajul fiecaruia in functie de comportamentul de-a lungul vietii. Poate o sa-i faci cadou cartea si maica-tii, ca sa invete sa il certe mai putin pe taica-tu si sa il incurajeze mai mult. Or whatever works for them.

Dupa cum ziceam, daca vrei sa citesti cartea lui Gary Chapman, o gasesti pe Amazon ( Kindle Edition la doar 7$ ) aici: The 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts sau in romana pe Elefant, la 17.75 RON, aici: Cele 5 limbaje ale iubirii.

Daca ai citit-o deja sau dupa ce o citesti, let me know cum ti s-a parut si care e limbajul tau principal. Foloseste formularul de comentarii de mai jos sau pagina de Facebook.