Libertatea n-are varsta

June 1, 2014 at 1:50 pm

amelie-walkingE fata, are 7 ani si ca toti copiii de varsta ei, n-are prieteni cu care sa se joace in fata blocului, asa cum faceam noi. Astazi, bunica i-a dat voie sa coboare singura in fata blocului si sa se plimbe doar pe o bucata bine definita de trotuar, cat sa ramana in raza vizuala a bunicului, care o pazeste de la balcon.

Eu, la panda pe trotuarul de vis-a-vis, in sufletul meu intrebari o mie, de la…daca o rapeste cineva, desi locuiesc aici de ani buni si n-am vazut nici macar un conflict intre vecini, pana la …daca fuge in strada, desi este un copil atat de ascultator, ca nici nu vrea sa auda de traversat neregulamentar si ma trage de maneca pana la trecerea de pietoni de fiecare data cand vreau sa traversez aiurea straduta lata de 4 metri.

N-are voie decat pe o bucata de trotuar, dar este bucata ei de trotuar, pe care o stapaneste tantosa. Merge cu spatele drept, cu mainile la spate, exact ca un batran intelept care stie ca face printre ultimii lui pasi…si va fi liber. Dar ea stie ca acestia sunt primii ei pasi…libera, pe bucata ei de trotuar care reprezinta un intreg univers, mai mare decat al nostru.

Este un univers neviciat de “nu pot”, “nu vreau” si “nu stiu”. Pornim liberi si ne incatusam singuri sau ii lasam pe altii sa o faca, iar ea este singura fiinta libera pe care am vazut-o de multa vreme incoace.

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page!