Realitatea se modifica atunci cand o observi !?!

April 2, 2015 at 5:18 am

realitatea-se-modificaIl tii sub observatie, mai ceva ca pe tezaurul national. “N-a raspuns la telefon. Sigur era cu alta. Si-a inchis Facebook-ul cand m-am apropiat sa vad ce face. Sigur se uita pe profilul fostei. L-am vazut cand se uita dupa blonda aia. Daca era fara mine, sigur se ducea dupa ea”. Nu-ti mai aduci aminte exact ce nuanta te-ai vopsit ultima data, in schimb ii cunosti lui orice rid, orice grimasa, stii ce inseamna fiecare clipire din pleoape si orice gest. Sau cel putin, crezi ca stii. Well ce crezi? You don’t know shit!

Crezi ca are comportamentul predictibil. Cel la care te gandesti tu. Ca stii exact cum se comporta cand e observat sau nu. Ca faptul ca il controlezi si il tii sub observatie o sa te salveze. Sau ca daca stai cu ochii pe el ca pe butelie, nu influenteaza cu nimic comportamentul lui. Sau crezi ca nu stie ca e observat? Poate daca ai sti de existenta experimentului cu doua fante, cel mai mare mister care a dat peste cap mecanica cuantica, ti-ai folosi energia la ceva care chiar sa-ti foloseasca!?!

Unele documentare ma adorm cu succes (god, ce bune-s vocile alora pentru dormit:), dar exista si unele care ma intriga si mai resusciteaza neuronul meu de baza, chiar daca nu le inteleg eu in totalitate. Aparent e mai vechi, dar eu am vazut documentarul abia de curand, asa ca va zic si voua despre experimentul cu doua fante, care nu m-a dat doar pe mine pe spate, ci a bulversat si oamenii de stiinta. Obviously, explicatia mea e din ce am inteles eu cu mintea mea (daca ma insel pe undeva, dati cu comentariul in mine) si o expun ca atare, in contextul care imi convine…let the judgement begin!

Pe foarte scurt:

1. Trimise prin doua fante, materia (ex. niste bile)  se comporta intr-un anumit fel, iar undele intr-un alt fel (interfereaza).

2. Dar apoi experimentul continua cu mecanica cuantica , adica parte a fizicii care se ocupa cu studierea particulelor, la scara atomica. 

Asadar, cand se trece la mecanica cuantica, electronii (particule de materie) se comporta ca particule (“tipic”) atunci cand sunt trimisi printr-o singura fanta, insa atunci cand sunt trimisi prin doua fante incep sa se comporte si ca unde (“atipic”). Motherfuckers electroni se comporta dual. Cool, huh? 

3. Mindfuck-ul maxim se intampla insa cand oamenii de stiinta, bulversati de comportamentul “atipic” al electronilor, se hotarasc sa puna un dispozitiv de masurare prin, ca sa observe comportamentul exact al electronilor atunci cand trec prin fante. Well, ce crezi? Cand sunt observati, electronii care, trecand prin doua fante, incepusera sa se comporte dual, atat ca particule (“tipic”) cat si ca unde (“atipic”), brusc incep sa se comporte din nou doar ca particule (“tipic”) 

Mai exact, observarea “deformeaza” comportamentul electronului. Muaahaaahaaa! Iar omul e si el format din astfel de particule si in plus este atat de complex…Asa ca…nu mai bine-ti vezi tu de treaba decat sa stai cu ochii-n patru? Zic si eu.

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page! Or below!