Simte-te in siguranta in mall in Paris. Sau nu!

la-defense-1Daca e primavara e vreme faina de Paris. Si pentru ca mi-am adus aminte de Paris, tot voiam sa scriu despre cat de in siguranta m-am simtit eu in Paris. Sau nu. N-am vrut sa scriu cand s-a agitat toata lumea cu teroristii, caci e vorba mai degraba despre cum m-am simtit eu ca turist, intr-un mall din Paris, in care umblau niste tineri soldati cu armele in spate. Poate ai crede ca m-am simtit in siguranta. Well, ce crezi? Dimpotriva.

Turnul Montparnasse in loc de Turnul Eiffel

montparnasse-4Daca vrei sa vezi Parisul de sus, dar nu vrei sa te inghesui in turnul Eiffel, exista o varianta si mai buna. Cum adica? Sa te duci pan’ la Paris si sa nu pui picior in Tour Eiffel? Aaaa…da. Sau cel putin, asta a fost placerea mea. Ne-am vazut de aproape, ne-am placut, dar aglomeratia m-a indepartat de el si m-a impins spre Montparnasse, despre care citisem inainte si aflasem ca il poate inlocui cu succes pe Eiffel, daca nu tin mortis sa ma cocot doar de dragul numelui. Si n-am tinut.

Cum il vand francezii gratis pe Brancusi. La Pompidou

atelier-brancusi-paris-pompidou-3Daca ajungi la Paris, pune mana sau mai degraba piciorul si te du sa vezi Atelierul lui Brancusi. E chiar la intrarea in Centrul Pompidou si nu te costa nimic. Dar te umple de sentimente. De mandrie. De energie.

Francezii put

francezii putSi la propriu si la figurat. Dar mai ales la propriu. Nu prea-mi plac mie generalizarile, plus ca stiu si un francez care pare curatel, dar pentru ca ei isi permit sa ne strige prin presa hoti si tigani fara diferenta, uite aici la mine-n ograda strig si io din titlu ca francezii put. Simplu.