Cum il vand francezii gratis pe Brancusi. La Pompidou

February 20, 2015 at 9:35 am

atelier-brancusi-paris-pompidou-3Daca ajungi la Paris, pune mana sau mai degraba piciorul si te du sa vezi Atelierul lui Brancusi. E chiar la intrarea in Centrul Pompidou si nu te costa nimic. Dar te umple de sentimente. De mandrie. De energie.

Sau cel putin pe mine m-a umplut. E o agitatie fenomenala la Pompidou, dar o liniste care te cuprinde cu totul in atelierul lui Constantin Brancusi. Am stat cateva ore acolo, desi atelierul nu e mare. Dar energia exponatelor se simte prin geamul de protectie. Si te tintuieste acolo. In visare si admiratie. Si mandrie cand vezi tineri care vin sa studieze operele lui.

Am zis eu ca francezii put, pentru ca e adevarat. Si mai ales ca sa generalizez like a bitch, cum o fac si ei despre noi pe toate canalele media. Dar intr-o lume in care in Romania se doreste taxa pe cultura, francezii lasa liber la vizitarea Atelierului lui Brancusi. In mijlocul Parisului, unde, alfel, cer bani pentru toate prostiile pamantului. Si turistii dau.

Poate nu au voie sa puna taxa la intrare, din moment ce Brancusi a lasat statului francez atelierul sau. Poate au voie, dar nu considera ca ar plati cineva pentru asta. Treaba lor. Don’t know and don’t really care why. Important pentru mine e ca francezii, asa nesuferiti cum ii vad eu, au reconstituit atelierul si le ofera turistilor din intreaga lume posibilitatea sa asocieze arta si valoarea cu Romania. 

Daca ai drum in Paris, fa-ti drum si pana la Atelierul lui Brancusi. Daca nu-ti place, vino apoi si injura-ma pe blog. Dar eu cred ca n-o sa ai niciun motiv s-o faci.

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page sau chiar aici, pe blog.

 

Tags: