Simte-te in siguranta in mall in Paris. Sau nu!

April 4, 2015 at 4:23 pm

la-defense-1Daca e primavara e vreme faina de Paris. Si pentru ca mi-am adus aminte de Paris, tot voiam sa scriu despre cat de in siguranta m-am simtit eu in Paris. Sau nu. N-am vrut sa scriu cand s-a agitat toata lumea cu teroristii, caci e vorba mai degraba despre cum m-am simtit eu ca turist, intr-un mall din Paris, in care umblau niste tineri soldati cu armele in spate. Poate ai crede ca m-am simtit in siguranta. Well, ce crezi? Dimpotriva.

Asta se intampla in primavara trecuta, in mall-ul Quatre Tempes din cartierul La Defense din Paris, care este un fel de cartier financiar: aici sunt construite cladiri de birouri, zgarie-nori si cred ca in afara de turnul Montparnasse care este trantit in cartierul Montparnasse, celelalte cladiri inalte de birouri sunt toate adunate aici, in La Defense. Poate ca sa nu strice armonia arhitecturala a Parisului, poate din alt motiv, dar cred ca cei care au proiectat au avut orgasm dupa orgasm in La Defense, caci zona este cu adevarat impresionanta.

la-defense

Esplanada din fata mall-ului Quatre Tempes este imensa si e strajuita la un capat de Grande Arche, care vine sa intregeasca Axe  historique sau Voie Triomphale – o serie de monumente care pornesc din centrul Parisului si se intind pe aceeasi linie pana in vest. La Defense e plin de corporatisti, iar la ora 8.30 – 9.00 dimineata cand toti ieseau de la metrou si se indreptau spre birouri se auzea cu ecou, in toata esplanada, doar zgomotul pasilor si tocurilor, ca un reminder ca lumea se invarte si cand lipsesc eu de la birou. Cred ca atunci m-a izbit cel mai tare ca voi divorta de corporatie. Zgomotul mie mi se parea infiorator si ma simteam fix ca in desenele alea animate in care roboteii erau pe o scara rulanta intrand la intreprindere.

la-defense-2

Daca ajungi in Paris e fain de vizitat cartierul si poate de luat pauza de masa alaturi de corporatisti, cu un sandvis pe treptele Grande Arche. Dar revenind la siguranta, cum hotelul nostru era in zona aceea, in vreo trei dimineti am trecut pe la Starbucks-ul de la Quatre Tempes (cu tot respectul pentru cafeaua frantuzeasca 😀 ).

la-defense-4

Si cum ma bucuram eu, ca de fiecare data, de inventia acestei licori, tot de fiecare data dadeam nas in nas cu un grup de 3-4 soldati inarmati cu pusti, care banuiesc ca isi faceau tura de dimineata. Zic banuiesc, ca nu mi-e clar daca e o chestie care se intampla zilnic sau doar s-au nimerit cu vreo misiune fix cand treceam eu pe acolo. Cert e ca aia parea a fi rutina, iar pe mine ca turist, m-a crispat maxim si uite ca bitch-uiesc.

Am mai zis de francezi si ca put, acu’ zic si ca nu-s buni strategi. Sau dramatizeaza. Si nu impresioneaza placut pe nimeni. Ma rog, pe mine. Atacuri s-au intamplat si se vor intampla all over the world, dar sa te plimbi cu arma-n mana printre copii, nu mi se pare ca ajuta la preventie.

Bre, in afara de sa ma stresezi pe mine ca turist, sa-mi stea croissant-ul in gat si sa-mi induci o stare de alerta, gandindu-ma ca ceva e fishy si ca ar fi bine s-o tai cat mai rapid de pe plantatia voastra, nu cred ca rezolvi. Ma-ndoiesc ca teroristului ii e frica de arma ta tinuta la spinare, ba am senzatia ca il ajuti sa stie de cine sa se fereasca. Americanii si-au luat-o grav si eu nu i-am vazut in New York fluturand armele, dar sunt sub acoperire prin parcarile supermarket-urilor, londonezii la fel, apar din neant in secunda doi si fara arme.

Anyway, poate a fost o intamplare, poate nu e asa tot timpul. Poate vreunul dintre voi locuieste acolo si poate confirma ca a fost o situatie speciala si ca nu asta e rutina. Daca-i asa, voi modifica articolul corespunzator. Pana atunci, eu nu mai calc pe acolo. Din principiu.

Daca ai ceva de comentat, do it on my Facebook page.

Tags: