Libertate pe mare – Uită de all inclusive pentru vacanța în Grecia

October 14, 2014 at 5:01 am

Sailing in the Ionian SeaCum azi e mâine, dacă vrei un tip diferit de vacanță în Grecia, poate ar trebui să lași all inclusive-ul de-o parte măcar pentru un an și să aduci un pic de aventură, dacă nu în viața ta, măcar în vacanța ta. Sailing in the Ionian Islands a fost până acum cea mai faină vacanță pe care am avut-o și pe care o recomand din tot sufletul.

Sailing in the Ionian Islands

Revenind la experiența de anul acesta, în Marea Ionică, pe barca cu vele, timpul s-a dilatat. După multă vreme, cred că din copilărie, am simțit că ziua e zi, lungă de 24 de ore, nu că-mi fuge de sub ochi cu viteza luminii. Doar pentru asta și aș mai face-o o dată, căci, în ritmul ăsta, o vacanță de 2 săptămâni pe barcă pare cât una de o lună și într-o zi faci ca Făt Frumos: crești cât cresc alții într-un an…sufletește. Și cel mai fain e că o faci, fără să faci nimic.

În fiecare seară ești în alt port (dacă vrei), în fiecare zi faci baie în alte golfuri, înoți cu peștii și vezi cu ochii tăi steluțe de mare, dacă ai noroc, delfini, plajele au de fiecare dată alt fel de nisip, valurile verzui te leagăna ca-ntr-un hamac și-ti dau liniște și pace (evident daca n-ai rău de mare), între tine și cer nu-s decat velele, iar vântul iți intră plăcut direct în creier și șterge orice conexiune la internet ori la problemele de zi cu zi.

Poți să oprești în mijlocul mării, oriunde vrei tu (dacă skipper-ul consideră că zona este sigură) și să te lași tras de barcă pe fendere (baloanele de protecție de pe marginea bărcii), într-un soi de ski nautic, care, atunci când barca prinde viteză, te aruncă de nu te vezi. Și rămai așa. Câteva zeci de secunde…singur în mijlocul mării. Până întoarce barca să te recupereze. Ești tu singur în mijlocul mării, cu un abis pe care îl știi sub tine și, dacă apuci să raționezi o clipă, atunci înțelegi vag sentimentul ălora din “I shouldn’t be alive”. Dar n-apuci, căci întoarce barca imediat și mai tragi o tură de adrenalină și de distracție. Tip: Dacă nu ești sigur pe abilitățile tale de înotător, pune-ți vesta de salvare pentru experiența aceasta.

Pentru mine a fost cu atât mai specială această călătorie, cu cât, în ultima zi, împreună cu jumătatea mai puțin bitchy, am hotărât să ne căsătorim pe barcă, în mijlocul mării. Nu mi-am dorit niciodată o hârtie pe care să scrie asta, așa că, fără stat pe gânduri, cu cea mai bună prietenă care ne-a împletit coronițe din crengi de măslin, un skipper grec pe care l-am învestit cu puteri de căpitan și de viitor naș, care a vorbit minunat din tot sufletul lui, cu lacrimi în ochi, jumătate în engleză, jumătate în greacă, fără să înțelegem tot ce zice, dar cu lacrimi înnodate ba în gât, ba în bărbiile noastre și ale necunoscuților cu care împărțisem puntea timp de 2 săptămâni, am zis “Da, I do și Ναί”, ca să-nțeleagă toată lumea că vrem, ne-am luat în freză niște nisip în loc de orez, ne-am îmbrățișat și ne-am aruncat în mare.

Cât costă să te dai cu barca cu vele in Marea Ionică?

Crezi că trebuie să fii bogat ca să faci asta? Nici gând. Costă poate un pic mai mult decât all inclusive-ul ăla pe care îl urăsc eu, dar “the return of investment” este mult mai mare. Prețurile pleacă de la aproximativ 500 euro de persoană pe săptămană (anul 2014, pe o barcă cu vele cu 4 cabine – 8 persoane). Suma include cam tot: închirierea bărcii, plata skipper-ului, a combustibilul, mâncarea de pe barcă (pe care ți-o achiziționezi singur), apa. La asta se mai adaugă banii de transport din Romania până în portul din care pleci și înapoi, plus cheltuielile tale personale în afara bărcii: suveniruri, taverne – cină/mic dejun dacă vrei să le servești în port, dacă nu, le poți servi pe barcă, din proviziile făcute.

Ca să-ți faci o idee, o barcă cu vele pentru acest tip de vacanță este ca un apartament plutitor: are cam 4 cabine de câte 2 persoane, 2 dușuri (cu apă caldă, da!), un living cu bucătărie: chiuvetă, frigider, aragaz, dulapuri, tot ce iți trebuie. Pentru că în timpul zilei ești în larg sau în câte un golf în care nu există taverne ori magazine, la început se face aprovizionarea cu mâncare, ca să ai ce bascula dupa snorkeling.

La ce să fii atent când închiriezi barca?

Tip: Grijă mare la păstrarea intactă a lucrurilor de pe barcă, deoarece deteriorarea/pierderea lor te poate costa mai mult decât vacanța. La început, când se preia barca, se semnează un contract și vi se oprește o garanție, care poate varia între 400 – 2000 euro în funcție de modul în care ați contractat vacanța: singuri sau printr-un grup care închiriază mai multe bărci. Pare mult, dar nu e, căci suma se împarte la toți cei de pe barcă, de obicei cam 8 persoane. Anyway, notați tot ce vi se pare suspect, căci altfel, la sfârșit, când o predați, dragii de proprietari, vor veni cu ochi de uliu încercând să vă oprească din garanție pentru cine știe ce zgârietură de la turiștii anteriori (la noi a încercat pentru inchizătoarea uneia dintre cabine, dar care era așa de dinainte). Dacă e facută de voi, n-aveți încotro și e firesc să vă asumați, dar, dacă mirosiți c-ar vrea să se îmbogățească pe cârca voastră, anunțați-l senin că sunați la agenție și faceți reclamație. Cam aici se oprește și vă returnează garanția intactă.

Traseu Sailing in the Ionian Islands

Traseul nostru a inclus cele de mai jos; menționez doar insulele și porturile importante pe care mi le amintesc, căci nu mai țin minte numele tuturor golfurilor în care am oprit.

Lefkada – Lefkas => Skorpidi Island (pe lângă Scorpios Island, insula privată ce i-a aparținut lui Onassis) => Lefkada – Livota Bay => Poros Bay => Ithaca => Kefalonia – Fiskardo => Myrtos Beach (absolut senzațională, dar trebuie să ai încălțări, căci sunt pietre) => Meganisi – Vathy => Lefkada – Lefkas

Ce mi-a plăcut cel mai tare? Libertatea. Și tot.

Dacă ai ceva de comentat, do it on my Facebook page!

“Articol înscris în concursul Thailanda, Te Iubesc! organizat de KLM România, în colaborare cu Tedoo.ro și T.A.T. Balkans“.